blog image

Terhesség utáni testtartás problémák

Az anyák szülés után az újszülött gondozásának feladatán túl megváltozott fizikumukkal is szembesülnek. Valós segítségre van szükségük! A nők a várandósság alatt a medence előrebillenésével, az ágyéki gerinc fokozott görbületével és a hasizmok kinyújtásával adnak helyet a bennük növekvő magzatnak, aki kilenc hónapon keresztül belülről, mégis mintegy külső hatásként – hiszen ezt az alakváltoztatást a nők nem jószántukból teszik – hat rájuk, feszíti, deformálja őket.

Testtartás problémák terhesség után

Azonban a kilenc hónapon át tartó degeneratív folyamat végén nem áll egy legalább kilenc hónapos regeneratív időszak! Ennyi időre lenne szükség ha olyan hatékony lenne a regeneráció, mint a degeneráció volt, ahhoz, hogy a kiindulási állapotot helyreálljon. Az olyan hatékonyan pedig azt jelentené, hogy az anyukák hasában valami kilenc hónapon át zsugorodna és zsugorodása közben mindent a helyére rendezne amit az előző kilenc hónapban elváltoztatott. Visszahúzná a medencét és a hasfalat a függőleges állásába, az ágyéki gerincet a normál görbületig egyenesítené és ezzel együtt a fejtartás és a testmagasság is visszaállna. Ilyen segítséget a kismamák, anyukák nem kapnak, csupán javaslatot arra, hogy mit tornázzanak, mit egyenek, hogyan tartsák testüket, amelyek közül alig tudnak valamit is teljesíteni.

Mi ennek az oka?

Többek között az a tény, hogy az egész izomrendszerük megváltozott, bizonyos izmaik (pl. a hasizmok) megnyúltak, bizonyos izmaik (pl. az ágyéki gerinc melletti izmok) zsugorodtak, és amit végképp nem szoktak említeni, bizonyos izmaik lekapcsolódtak, mivel pozíción, húzásirányon kívül kerültek a megváltozott pozíciójú csontrendszer következtében. Az egyik ilyen fontos, a terhesség alatt gyakran fokozatosan lekapcsolódó izom az úgynevezett nagy farizom. Ennek fontos tartó- és gerincet védő szerepe is van, de én az esztétikai oldaláról beszélnék bővebben. Ez az az izom, amitől formás, gömbölyű és vonzóan esztétikus valakinek a feneke. A fent leírtak miatt a hölgyek ezt a jellegét a terhesség alatt és után – ha előtte meg is volt – igen gyakran elveszítik, ugyanis a megváltozott medence–keresztcsont–combcsont pozíció miatt ez az izom nem tud megfelelően működni. Hiába szeretnék azt mindenféle gyakorlatokkal, mint például kitörés, guggolás, lábemelgetés (ami egy anatómiai testhelyzetű ember esetében a már formásan meglévő izom továbbfejlesztésére valóban alkalmas, de ebben az esetben nem!) helyrehozni, mindaddig, amíg a váz- és izomrendszer a helyére nem kerül, kudarcot fognak átélni, minél nagyobb az igyekezet, annál nagyobbat! Sajnos ezt látni az edzőtermekben, ahol sokszor a személyi edzők javasolják ezeket a gyakorlatokat a hölgyeknek, akik pedig kínlódnak, nem értik, nekik miért nem olyan szép, formás a fenekük, pedig már annyit szenvedtek érte.

Terhesség utáni és általános testtartásproblémák

Az ábra jól mutatja, miért vannak mozgásszervileg különleges helyzetben a terhességen és a szülésen átesett nők. Nekik, mivel az egész testüket át kell alakítsák-formálják ahhoz, hogy azt a fantasztikus küldetést, amivel egy magzat kihordása és megszülése jár, sikerrel véghez vigyék, különösen szükségük van segítségre ahhoz, hogy vissza tudják alakítani testüket annak terhesség előtti állapotába. Véleményem és tapasztalatom szerint ezt maguktól, saját erőből, pusztán torna gyakorlatokkal és helyes tartásra való koncentrálással – mert ezt az általános nekik szóló javaslat – nem tudják megtenni és nem is szabad tőlük ezt elvárni! Félrevezető és eleve kudarcra ítélt próbálkozás. Továbbiak: http://www.befitmom.com/how-pregnancy-changes-the-body.php
Megosztás:

Leave a comment